Tilbage til vidensbanken

Fra 1. januar 2018 har arbejdsmarkedet fået en ny praktikordning, Praktikplads-AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag).

Kort fortalt er praktikordningen sat i verden med et mål om at sikre 8000-10.000 flere praktikpladser om året til erhvervsuddannede. For at kunne det, belønner den arbejdsgivere, der opretter nok praktikpladser, mens de arbejdsgivere, der ikke bidrager nok, skal betale en afgift til ordningen.

Praktikordningen er obligatorisk for alle arbejdsgivere, der i det forudgående år har haft en eller flere fuldtidsmedarbejdere med en erhvervsuddannelse som højest fuldførte uddannelse.


Kilde: Virk.dk

 

Vigtige datoer at skrive i kalenderen

april får virksomheder tilsendt en forskudsopgørelse, der viser om de ligger over eller under det forventede antal praktikpladser.

juni året efter vil virksomheder modtage en årsopgørelse, hvor de kan se om de har haft nok praktikpladser. De vil herfra betale en afgift eller få en praktikbonus.

Få bonus eller betal en afgift

Med den nye praktikordning kan virksomheder få praktikbonus, hvis de opfylder målet for, hvor mange elever som de skal uddanne og samtidigt uddanner flere elever, end de har gjort i gennemsnit de seneste tre år. Praktikbonussen giver op til 25.000 kr. for hver helårselev. Hvis virksomheder modsat vurderes IKKE at oprette et tilstrækkeligt antal praktikpladser og ikke at bidrage nok til at uddanne elever, skal de betale en afgift på 27.000 kr. pr. manglende elev.

Hvad er dit måluddannelsesratio?

For at udregne, hvor mange elever og lærlinge du skal have på et år, må du vide, hvad din måluddannelsesratio er. Måluddannelsesratio refererer til, hvor mange elever hver enkelt branche i gennemsnit skal have på et kalenderår.

Det varierer fra branche til branche, hvad ratioen er. Eksempelvis har Energiforsyning en ratio på 2,1 praktikpladser pr. 100 erhvervsuddannede medarbejdere, mens Hoteller og Restauranter har en på 3,2 pr. 100 erhvervsuddannede medarbejdere.

OBS: Vær opmærksom på, at din måluddannelserationen kun er vejledende, da de endelige ratioer for 2018 fastlægges senere på foråret.

Find din måluddannelsesratio

 

Vægtning af elevpoint

Når du skal oprette nye praktikpladser, er det vigtigt at forstå, at alle elever ikke giver virksomheder det samme antal elevpoint. Det vil sige en flymekaniker (1,15) giver flere point end en gastronom (0,97).

Vægtningen af pointet bliver afgjort af, hvor stor en mangel, der vil være på den bestemte type erhvervsuddannede arbejdskraft i fremtiden. Jo mere mangel, der er, jo højere vil pointet være.

Også blandt ens erhvervsuddannede medarbejdere vil man i regnestykket skulle vurdere dem ud fra deres specifikke elevpoint. Det vil sige, at hvis du har en gastronom, mediegrafikker, finansuddannet og flymekaniker ansat, svarer det til, at du har ansat 4,25 fuldtidsansatte (0,97 + 1,00 + 1,13 + 1,15).

Oversigt over elevpoint

 

Beregn dit måltal

Dit mål for elevpoint er, hvor mange elever, som du konkret skal uddanne på et kalenderår for at leve op til forventningerne.

Det er ikke muligt at vide det præcise tal for antal praktikpladser, før man modtager forskudsopgørelsen til april. Det er dog muligt at få et cirkatal. Cirkatallet findes ved at gange jeres måluddannelsesratio (i decimaltal) med antallet af medarbejdere, der er erhvervsuddannede.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Elevplads.dks nyhedsbrev med fokus på tiltrækning og rekruttering af elever, lærlinge og trainees.

I nyhedsbrevet får du adgang til

  • De seneste blogindlæg
  • Nyeste e-bøger og cases
  • Tips og tricks til rekruttering af elever, lærlinge og trainees
  • Information om krav og regler inden for elevområdet