Tilbage til vidensbanken

Artiklen er fra 2020.

Med midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) er regeringen og arbejdsmarkedets parter blevet enige om at bruge 5,4 mia. kr. på at få elever, lærlinge og virksomheder helskindet gennem coronaskrisen.

Trepartsaftalen er en støtte til virksomheder, der trods en presset økonomisk situation fortsat skal kunne oprette nye elev- og praktikpladser, og derved at sikre fremtidens arbejdskraft.

En udspecificering af de dele af aftalens indhold, der er særligt relevant for private virksomheder, vil blive beskrevet i det følgende.

 

Løntilskudsordning – hvordan er din virksomhed dækket?

Trepartsaftalen indeholder en løntilskudsordning for private virksomheder, der giver mulighed for at dække dele af virksomhedens lønudgifter til elever og lærlinge. Der oprettes tre forskellig former for løntilskud:

 • 75% løntilskud for eksisterende elever og lærlinge
  For private virksomheder der på nuværende tidspunkt har elever eller lærlinge med igangværende uddannelsesaftaler, er det muligt, i perioden fra d. 1. maj 2020 til og med d. 31. december 2020, at få hele 75% i løntilskud.

 

 • 90% løntilskud for nye aftaler eller restlæreaftaler
  For nye uddannelsesaftaler – enten en fuld- eller restuddannelsesaftale – med elever eller lærlinge, der indgås efter d. 1. maj 2020, er der for private virksomheder mulighed for at få 90% i løntilskud til og med d. 31. december 2020.

 

 • 45% løntilskud for korte uddannelsesaftaler
  For nye korte uddannelsesaftaler, dvs. aftaler med en elev eller lærling, som virksomheden ikke tidligere har indgået en aftale med, der indgås efter d. 1. maj 2020, kan private virksomheder få et løntilskud på 45% til og med d. 31. december 2020.

 

AUB refusion øges

For almindelige uddannelsesaftaler, kombinationsaftaler og restuddannelsesaftaler øges lønrefusionssatsen under skoleophold med 20% for skoleophold i 2. halvdel af 2020. Det betyder altså at virksomheden får refunderet en større andel, i de perioden hvor eleven eller lærlingen er på skole.

 

AUB-bidrag fjernes

Som en del af trepartsaftalen fjernes AUB-bidraget for resten af 2020. I stedet udbetales det som et tilskud sidste på året.

 

Læs hele aftalen her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Elevplads.dks nyhedsbrev med fokus på tiltrækning og rekruttering af elever, lærlinge og trainees.

I nyhedsbrevet får du adgang til

 • De seneste blogindlæg
 • Nyeste e-bøger og cases
 • Tips og tricks til rekruttering af elever, lærlinge og trainees
 • Information om krav og regler inden for elevområdet