Vi ved alle, at god forberedelse til en jobsamtale kan have en afgørende betydning for, om den jobsøgende lander jobbet eller ej. Måske har den jobsøgende endda været på jobsøgningskurser eller har sat sin lid til online research i håb om at komme arbejdsgiverens spørgsmål i forkøbet.
Men hvad nu hvis vi lige vender scenariet på hovedet og betragter samtalen fra arbejdsgiveren synspunkt – for her er forberedelse vel lige så vigtigt, er det ikke?
Det korte svar er jo. Og det er det, fordi det er jeres ansvar som virksomhed at sætte kursen for samtalen. Når I skal have en potentiel elev eller lærling til samtale er det derfor en god idé at sætte sig ordentlig ind i kandidatens CV og jobansøgning og forberede nogle spørgsmål, som kan spore jer ind på kandidatens faglige såvel som personlige kompetencer.
I kan med fordel lave en struktur over samtalen, som I kan tage udgangspunkt i. På den måde sikrer I jer, at I får indsamlet den nødvendige information om kandidaten til at danne jer et helhedsindtryk og vurdere, om det er det rette match.
Den indledende del af samtalen
I den indledende del af en jobsamtale er det vigtigt at få skabt en god og passende stemning. Som arbejdsgiver er det vigtigt at huske på, at nogle kandidater er nervøse, og andre måske lader ordene flyde. Det er derfor en god idé ikke at gå direkte til kandidaten med faglige og arbejdsrelaterede spørgsmål til at starte med.
I kan passende starte med blot at lade kandidaten lytte, mens der gives en kort præsentation af virksomheden og derefter en personlig præsentation af de medvirkende til samtalen. På den måde er det nemmere for kandidaten at åbne op og føle sig mere tilpas i situationen.
Spor jer ind på ansøgeren
Herefter kan I lade fokus skifte til kandidaten og finde ud af, hvad denne har at byde på fagligt og personligt. En måde, hvorpå det kan gøres, er ved at lade kandidaten give en kort præsentation af sig selv. Hvem er kandidaten? Hvad kan han/hun bidrage med til jeres virksomhed?
Udover faglige og personlige kompetencer kan det også være en god idé at spørge, hvorfor kandidaten har søgt netop denne stilling eller valgt netop jeres virksomhed som potentiel praktikplads. Dette kan give jer et praj om, hvad det er, der motiverer kandidaten ved netop jeres virksomhed og de arbejdsopgaver, der er forbundet med stillingen.
Som arbejdsgiver til en jobsamtale er det et godt tip at støtte sig op af kandidatens ansøgning og CV. Fremhæv noget af det, som kandidaten skriver i sin ansøgning og bed eventuelt ham/hende om at give konkrete eksempler på, hvornår og i hvilken situation vedkommende har brugt de nævnte kompetencer.
Seneste artikler
Hold dig opdateret
Tilmeld dig Elevplads.dks nyhedsbrev med fokus på tiltrækning og rekruttering af elever, lærlinge og trainees.
I nyhedsbrevet får du adgang til
- De seneste blogindlæg
- Nyeste e-bøger og cases
- Tips og tricks til rekruttering af elever, lærlinge og trainees
- Information om krav og regler inden for elevområdet